top of page

" Niemand zei dat het makkelijk was... Niemand zei ooit dat het zó moeilijk zou zijn."

Rouw en verliesbegeleiding

 

Bij verlies en rouw denken we meestal automatisch aan verlies door overlijden. Maar ook andere vormen van verlies kunnen een gevoel van rouw oproepen. Het verlies kan betrekking hebben op gezondheid, het kan een ideaal zijn dat niet vervuld wordt, een verlies van mogelijkheden, verlies van je zelfbeeld bij burn-out of verlies van je werk, verlies van een toekomstperspectief bij een gebroken relatie of bij ongewenst kinderloos, enz. Maar telkens is rouw of verlies, in welke vorm dan ook, ‘altijd’ afscheid moeten nemen van dat leven dat niet meer terugkomt en waardoor je gedwongen wordt je toekomstbeeld aan te passen. Dit vraagt erkenning, moed, veerkracht, maar ook keerkracht, de bereidheid je toekomstbeeld aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Bron: Schaduwverdriet, Christine Janssens

 

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Na een verlieservaring volgt meestal een periode van rouw. Je raakt emotioneel uit balans. Natuurlijk zoek je in eerste instantie ondersteuning en troost bij familie en vrienden, maar soms is dat niet voldoende. Je wilt hen niet constant belasten met jouw verdriet. Soms zouden mensen wel willen helpen, maar weten ze niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Ook kan het zijn dat je vastloopt in je rouwproces. In dergelijke situaties kan ik je ondersteuning bieden.

 

Werking

De meest beknopte omschrijving van de aangeboden vorm van hulpverlening en counseling is: een ander helpen zichzelf te helpen. Samen met de cliënt ga ik op zoek naar meer mogelijkheden, zodat de hulpvragende zelf een bedreigend probleem beter kan formuleren, hanteren of oplossen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van de eigen capaciteiten, creativiteit en vindingrijkheid van de cliënt.

De ontmoeting van de ene mens met de andere mens staat centraal. Zonder een werkelijke ontmoeting, die van een gelijkwaardige intensiteit en een zuivere intentie is, kan er geen ware uitwisseling plaats vinden van mens tot mens, of heling.

Empathie, eerlijkheid en vertrouwen zijn hierin trefwoorden.

 

Mijn naam is Angela Arts, geboren in 1974. Ik ben moeder en heb een zoon. Mijn interesse gaat uit naar de mens, hoe deze mens te motiveren, zichzelf te laten ontwikkelen en hoe de mens door een proces heen te begeleiden. Zowel bij het coachen als bij de trainingen en opleidingen die ik geef kan ik mensen persoonlijk laten groeien en helpen zichzelf te helpen.

 

Rouw- en verliesbegeleiding, burn-out en stressgerelateerde klachten alsook lichte depressieve klachten zijn de gebieden waar mijn krachten liggen en waar ik me het meest in verdiep en ervaring mee heb.

 

Als psychosociaal hulpverlener/coach ben ik aangesloten bij de vakvereniging LVPW.  Als MBCT (mindfulness based cognitive therapy) trainer ben ik aangesloten bij de vakvereniging VMBN. 

Voor rouw en verlies ben ik aangesloten bij de community Verbinding in Verlies en werk ik bij stichting Humanitas als begeleider van lotgenotengroepen in rouw. Ik volg zowel regelmatig supervisie als intervisie.

 

Om mezelf verder te verdiepen volg ik regelmatig opleidingen, ga ik naar lezingen en volg ik workshops. Voor mijn werkzaamheden als mindfulnesstrainer en supervisor ga ik jaarlijks in stilteretraite.

 

info@praktijksandhi.be

www.praktijksandhi.be

bottom of page